Why does my site takes 15-20 seconds to fully load?

Discussion in 'Review My Site' started by carloola, May 15, 2015.

  1. carloola

    carloola New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Hello guys! I'm making an Adobe Muse template for Themeforest for selling. I uploaded my site here http://carloolaguer.x10host.com/ and I just have a question. It takes 15-20 seconds to fully load the site, even though it's unfinished yet and more will be added. So I assume after finishing the site, it'll take more loading time. Any advice on why? I see other Muse templates with heavy resources load faster.
     
  2. AngusThermopyle

    AngusThermopyle Active Member

    Messages:
    319
    Likes Received:
    52
    Trophy Points:
    28
    Bunch of 1M images will tend to slow page load a lot.
     
    • Agree Agree x 1
  3. carloola

    carloola New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    All images are below 1M. Mostly 300 kb and one 700 kb. I have a total of only 5 images used in the site. I'm pretty sure that's not the case of the load time, although it may contribute to it if I add more in the future.
     
    • Disagree Disagree x 1
  4. bdistler

    bdistler Well-Known Member Prime Account

    Messages:
    3,534
    Likes Received:
    195
    Trophy Points:
    63
    with URL [ http://carloolaguer.x10host.com/ ]

    1.> landing page size of 9.8 MiB will take time to load

    2.> I 'see' five (5) files of type 'Scalable Vector Graphics (SVG)' of more than 900 KiB (each) in size

    3.> look at you site - at --> [ http://tools.pingdom.com/fpt/#!/d0UwbN/http://carloolaguer.x10host.com/ ]
     
  5. carloola

    carloola New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Thanks for breaking it down. I'm actually counting it manually. Thanks for the link. I see that the Perf grade is 71/100. Is it considered a low score?
     
  6. tonynadi

    tonynadi Member

    Messages:
    41
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    6
    When troubleshooting load-times, I would highly advise Firefox or Chrome console.

    Right-Click > Inspect Element.

    Chrome:
    1. Timeline TAB.
    2. Hit the circle in the upper-left of the console.
    3. Refresh the page.
    4. Stop recording after page has loaded.
    Firefox:
    1. Performance TAB
    2. Click the button.
    3. Refresh
    4. Click the button after you're finished loading.
     
    • Like Like x 1

Share This Page